Sorta maslina leccino polako osvaja cijeli svijet pa tako stabla grmolikog izgleda viđamo sve češće, a radi se o posebnoj sorti maslina krepkog okusa i mirisa.
Leccino je sorta koja vrlo rano dozrijeva odnosno već u rujnu ili listopadu, a voli duboko tlo. Postaje omiljena sorta među maslinarima zbog otpornosti na hladnoću, maslinov moljac, izrasline pa čak i agresivnu bolest paunova oka. Ova, gotovo neuništiva maslina, zahtjeva oprašivač kako bi dala urod.
Plodovi ove masline ističe se po sočnosti i mesnatosti, a oblog je oblika i najčešće težine do 2 grama. Sorta maslina leccino daje ulje posebne kvalitete odnosno ističe se po dubokoj zelenoj boji, voćnom mirisu i kombinaciji pikantnog i slatkastog okusa.
Kako bi sorta maslina leccino dala najbolje ulje i plodove za konzerviranje mora se ubrati u točnom trenutku. Leccino masline zato se preporučuju brati kada nisu potpunosti zelene odnosno na samom početku tamnjenja. Upravo tada su masline idealne za preradu u ulje i imat će najbolji miris.
Ova sorta u gastronomiji je omiljena za pripremu mesa, umaka, povrtnih jela pa čak i za pripremu školjkaša.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!