SVE O INSTRUMENTIMA / Trzalački instrumenti: ovo su najpoznatije vrste trzalačkih glazbala

Image
Foto: Pixabay

Trzalački instrumenti pripadaju skupini glazbala sa žicama. Za vas smo ovog puta izdvojili one najpoznatije

28.2.2017.
22:07
Pixabay
VOYO logo

Trzalački instrumenti, kao što im i samo ime govori, instrumenti su koji svoj zvuk proizvode trzanjem po žici prstima ili trzalicom. Razlikujemo mnogo različitih trzalačkih instrumenata, a za vas smo izdvojili neke najpoznatije.

Gitara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gitara je zasigurno jedan od najpopularnijih i primarnih trzalačkih instrumenata koji se koristi u bluesu, countryju, rocku, popu te mnogim drugim oblicima glazbe. Osim toga, sve se češće koristi i kao solističko glazbalo.

Danas razlikujemo nekoliko različitih vrsta gitare – akustična, poluakustična, električna i bas gitara. U glazbenoj kulturi zbog svog specifičnog zvuka već nekoliko godina prevladavaju električne gitare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harfa

Za harfu bi se bez dvojbe moglo reći da je jedna od najvećih, ali i najsloženijih trzalačkih instrumenata. Zbog njezine veličine, potrebno ju je svirati s obje ruke okidanjem žica tek vrhovima prstiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harfa se naslanja na postolje, rame i nogu svirača pomoću koje se žice skraćuju te se na taj način stvara zvuk. Ima i jedan od najvećih tonskih raspona, od čak šest i pola oktava.

Tambura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tambura ili, kako se još zna nazivati, tamburica nešto je manje trzalačko glazbalo od ranije spomenute gitare i harfe. Sastoji se od tri dijela – trupa, vrata i glave. Na samom početku tambure su se izrađivale od jednog komada drveta, no danas se sve češće izrađuju od tankih, pomalo savijenih dasaka. Što se tiče točnog broja žica na tamburi, on se može razlikovati pa tako neke tambure imaju četiri, a neke šest žica.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo