Tangerina voće koje ubija rak
Po svom nutritivnom sastavu vrlo je slična naranči i sadrži čak i istu količinu vitamina C. Sadrži vitamine B kompleksa, te vrijedne minerale kao što su kalcij, magnezij, cink i kalij što je vrlo važno za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Prilikom odabira tangerina voće mora biti čvrste kore pa pripazite da nije naborana. Ovo svojstvo je malo teže uočiti kod nekih sorti koje znaju "nabreknuti" kada su zrele. Na kori nikako ne bi trebalo biti mekanih mjesta. Lako se gule te su vrlo ukusne i osvježavajuće. Plod treba biti težak za svoju veličinu, a miris treba biti čist i svjež.
Tangerina voće ima svoje eterično ulje, koje se pokazalo izuzetno korisno kod osoba koje su pod stresom, pate od nesanice ili imaju problema s relaksacijom.
Znanstvenici su otkrili je da se spoj koji se nalazi u kori tangerina voća, salvestrol Q40, u stanicama raka pretvara u toksični spoj, te da ih uništava.
Otkriveno je i da se salvestrol Q40 nalazi u većoj koncentraciji u samoj kori tangerina voća, više nego u samoj njegovoj jezgri. Istraživači pretpostavljaju da je moderni trend odbacivanja kore možda doveo do porasta stopa nekih oblika raka.
Salvestrol 40 je vrsta fitoaleksina – spoja koji biljke proizvode da bi otjerale napadače poput insekata i gljivica.
Svježe iscijeđen sok tangerina voća, pa tako i mandarine, savršen je odabir za fresh početak dana. U 100 g njihova soka ima 180 mg kalija, 18 mg kalcija, 8 mg magnezija, 14 mg fosfora, a tu su i željezo, cink i bakar, uz obilje antioksidativnih fitokemikalija.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden