Sušene smokve dostupne su kroz cijelu godinu i delicija su koju rijetki odbijaju. Mogu se jesti same, a možete ih i dodavati u kolače kao sastojak biskvita ili krema.
Smokve možete sušiti na suncu, a ukoliko vam vremenski uvjeti ne dozvoljavaju, sušite smokve u pećnici. Za sušenje je najbolje koristite smokve bijele sorte, takozvane bjelice. Pri sušenju smokava u pećnici, ali i na suncu, važno je znati da smokve trebaju biti ubrane s peteljkom.
Smokve namijenjene sušenju moraju biti potpuno zrele i zdrave, te ne smiju biti mokre od kiše ili vlažne od rose. Kako sušiti smokve u pećnici?
Rešetku od pećnice prekrijte papirom za pečenje. Svaku smokvu uhvatite za peteljku i utisnite prema unutra kako biste istisnuli zrak. Slažite ih na papir s "rupicom" okrenutom prema gore. Na taj način sokovi ostaju unutar smokve.
Za sušenje smokava u pećnici koristite srednju rešetku, a sušite ih na temperaturi 60-70 stupnjeva s funkcijom ventilator - vrući zrak.
Sušite ih 5-6 sati, a vrata pećnice ostavite malo otvorena.
Nakon sušenja smokava u pećnici, spremite ih u kartonsku kutiju s listovima osušenog lovora, te ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu nekoliko mjeseci.