Mnoga istraživanja su već odavno dokazala da su žitarice vrste
koje nam čine mnoge dobrobiti u prehrani, pa je stoga i uzgoj
svih vrsta žitarica zastupljen i u našim krajevima a uz to i
uzgoj zobi. Zob je najcjenjenija u ishrani konja pa se i
zob za uzgoj najviše koristi za tu svrhu.
U odnosu na ostale žitarice zob ima 2-3 puta više masti, a
bjelančevine su znatno probavljivije, zato je zob kao
takva, ali i njen uzgoj, važna.
Žitarice (cerealije) su kupina jednogodišnjih biljaka iz porodice trava (Poaceae), pogodne za neposrednu prehranu ljudi i preradu u mlinske, pekarske, tjesteničarske i slične proizvode. A kakva je žitarica zob i kakav je njezin uzgoj?
U žitarice i njihove vrste spadaju: pšenica, raž, ječam, zob,
tritikale, kukuruz, riža, proso, sirak i heljda, koja je iz z
porodice Polygonaceae, ali je ubrajamo u žitarice.
Zob se često uzgaja za zelenu krmu, sama, ili u
smjesi s lucernom, djetelinom ili stočnim graškom. U našoj
zemlji, poznata je i kombinacija fakultativne ozime zobi s
grahoricom.
Zob treba sijati što ranije, a optimalni rok za sjetvu ozime zobi
je treća dekada rujna, jara zob sije se na početku proljetnih
radova i u nešto vlažnije tlo. Ozima zob sije se na dubinu 3-4
cm, a jara nešto pliće. Sjetva se obavlja žitnim
sijačicama.
Pretkulture za zob mogu biti zrnate mahunarke, krumpir, uljana
repica. Žitarice nisu dobra pretkultura za uzgoj zobi niti je zob
dobra pretkultura za druge žitarice, jer zob jako isušuje i
iscrpljuje tlo.
Ozima zob se sije u drugoj polovici devetog mjeseca. Prihrana
zobi je obvezatna mjera njege.
Pet vrlo važnih vrsta žitarica koje svakako treba uvrstiti u našu
prehranu, a to su: heljda, zob, ječam, kvinoja i bulgur.
Kvaliteta zrna i skromni zahtjevi za uzgoj zobi daju joj posebnu važnost.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!