Poljska krivonoška (Pleurotus eryngii) je zapravo gljiva koja je kod nas zaštićena.
Poljska krivonoška poznata je i kao kotrljanka.
Provedeno je istraživanje na četiri vrste gljiva – šampinjon (Agaricus bisporus), mirisna aniska ili shiitake (Lentinula edodes), bukovača (Pleurotus ostreatus) i poljska krivonoška. Svaku su vrstu gljiva pripremili kuhanjem, prženjem, na roštilju i u mikrovalnoj pećnici te zatim smrznuli. Smrznuli su i sirove gljive kako bi njihovu nutritivnu vrijednost mogli usporediti s onima pripremljenih gljiva.
Zanimljivo je da prženje najviše degradira hranjive tvari gljiva – smanjuje količinu proteina i ugljikohidrata dok se istovremeno povećava količina nepovoljnih masnoća. Kuhanjem gljiva povećao se udio beta glukana, no smanjila se aktivnost antioksidansa. Poljska krivonoška pripremljena na roštilju ili u mikrovalnoj pećnici dovela je do povećanja aktivnosti polifenola i antioksidansa.