Badem (lat. Prunus dulcis) je drvenasta biljka iz porodice
ružovki (Rosaceae), jestive jezgre ploda.
Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip
kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u
prevenciji srčanog udara.
Uzgajanje badema u novije vrijeme
posljedica je velike upotrebe u domaćem kulinarstvu, značajna je
njegova uloga i u prehrambenoj, farmaceutskoj, konditorskoj i
kozmetičkoj industriji.
Utvrditi uvjete za uspješno uzgajanje badema znači odrediti svojstva tla i klime pojedine lokacije. Opće je prihvaćeno mišljenje uzgajivača o bajamu kao skromnoj kulturi. Više topline bajam podnosi dobro.
Badem nazivaju "kraljem sušnih predjela". Ipak, bez vode ne
možemo dobiti siguran i redovit urod, pa ga sadimo tamo gdje može
dobiti bar nešto padalina. Osobito su vrijedne one koje padnu u
vrijeme vegetacije. Ako je dobar raspored padalina tijekom
godine, bajam intenzivno raste, dobro i redovito rodi. To se
postiže i natapanjem dok traje rast mladica i ploda, pa je dobra
vlažnost bajama potrebna do polovice srpnja.
Za uspješno uzgajanje badema potrebno je zadovoljiti i
sve ekološke uvjete.
1. Klima - Badem je tipična mediteranska voćna vrsta koja
zahtijeva dosta topline. U stadiju mirovanja podnosi i
temperature ispod - 20 °C, a u fazi cvjetanja cvjetovi pozebu na
-1,1 °C do – 2 oC - 2,5 °C.
Prema količinama i vremenu padalina badem ima specifične zahtjeve
u pojedinim fenofazama, naročito početkom srpnja, kada se
intenzivno nakupljaju lipidi i proteini. Ako u tom razdoblju
izostanu oborine, natapanje je neophodno.
2. Tlo - uzgajanje badema najbolje
uspijeva na dubokim, laganim, prozračnim, dobro dreniranim tlima
s dobrim vododržnim svojstvima, dostatno opskrbljenim s humusom i
mineralnim hranjivima.
3. Položaj - s obzirom na to da je badem izraziti heliofit, za
uzgajanje badema pogodne su južne ekspozicije s
blagom do srednjom inklinacijom, a nikako udoline, odnosno
potencijalna mrazišta u vrijeme cvatnje.
4. Sortiment i podloge - najraširenija podloga za
uzgajanje badema u nas jest sjemenjak gorkog
badema.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!