Što je gluten pitanje je na koje nutricionisti učestalo
odgovaraju. Sve se češće otvaraju ugostiteljski prostori
koji ponosno ističu kako je sva njihova hrana bez glutena.
Pa što je uopće gluten i je li zbilja tako
štetan?
Gluten je svojstvo svakog tijesta koje se proizvodi iz žitarica.
Naime, gluten se nalazi u svakoj žitarici kao jedna od
najzastupljenijih bjelančevina.
Gluten je ljepljiva tvar koja stvara elastičnog svakog tijesta, a
nalazi se u brašnu, raži, ječmu, zobi itd.
Gluten se ne nalazi u heljdi, smeđoj riži, prosu i
kukuruzu.
Važno je znati što je gluten kako biste mogli otkriti
imate li bolest intolerancije na gluten - celijakiju.
Većina ljudi nije svjesna da uopće imaju bolest celijakije
odnosno netolerancije na gluten zato što se ona razvija sporo.
Ipak, važno je odlaziti na česte preglede i izradu krvne slike
jer celijakija uzrokuje oštećenje tankog crijeva, a potom i
umanjuje resorpciju hrane.
Što je gluten? Pitanje koje se sve češće povlači kako po medijima, tako i u svakodnevnim razgovorima, pa u nastavku pročitajte odgovor na pitanje što je gluten