Stare sorte povrća često se navode kao najbolje sorte. Međutim, u čemu je uopće stvar, zašto svi žele stare sorte i kako ih prepoznati?
Vrlo jednostavno. Nove sorte nemoguće je zamijeniti starim. U stare sorte povrća pripadaju one koje su u istom obliku na tržištu još od 1951. godine. Možda mislite da je nemoguće prepoznati razliku između starih i novih sorti, ali vjerujte itekako je.
Najviše se razlikuju u okusu, a možete ih raspoznati i po boji. Povrće "blijedog" okusa najvjerojatnije nije originalno. Stare sorte povrća imaju bogati, prepoznatljivi, trepki okus domaćeg proizvoda, a boje su intenzivnije kao i tekstura.
Zašto svi odjednom žele stare sorte povrća?
Živimo u vremenima kada je hrana kao iz printera pa je domaći proizvod dobio na vrijednosti. Stare sorte otpornije su taj proces 'printanja', zadržale su svoj izvorni oblik i svima nam je pravi okus poznat. Prave stare sorte povrća nisu namjerno promijenjene i zdrave su.
Do njih je, nažalost, teško doći i u komercijalnim trgovačkim lancima ih gotovo nema. To su najčešće stare sorte odnosno povrtnjaci koji su se doslovno prenosili u obitelji kroz generacije. Plodovi nisu tretirani brojnim kemijama i ne proizvode se masovno već kroz sezone i potpuno prirodno.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!