sjetva /

Špinat sjetva: savjeti za sjetvu špinata

Image
Foto: Thinkstock

Donosimo vam nekoliko savjeta za sjetvu špinata. Pogledajte što je sve potrebno za sjetvu špinata

18.3.2019.
12:55
Thinkstock
VOYO logo

Špinat sjetva počinje sijanjem na proljeće, ljeto i jesen, ovisno o željenoj berbi i potražnji na tržištu. 
Špinat sjetva se sije sijačicom u razmacima  od 20 do 25 cm ili u trakama, kada se radi po 5 redova, s razmakom između traka od 40 do 50 cm i redova od 15- do 0 cm.

Špinat sjetva u vrtu, na njivi, u plasteniku uvijek je isti. Špinat se proizvodi isključivo izravnom sjetvom iz sjemena. 
List špinata je bogat bjelančevinama i relativno velikim sadržajem željeza i kalcija. 
Špinat sjetva na otvorenom moguća je jer je špinat otporan na niske temperature, a optimalna temperatura za razvoj vegetativnih organa je 13-16 °C. 
špinat izdržava i mrazeve od -6 do -8 °C. 
Dobro ukorijenjene biljke, ako postoji snježni pokrivač, mogu podnijeti temperaturu i do -20 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Špinat sjetva, počinje u ožujku-travnju kada se obavlja sjetva, a berba je u svibnju-lipnju. Kako bi se špinat brao  tijekom jeseni (rujan-Listopad), treba ga posijati krajem srpnja i početkom kolovoza. Zimi špinat na otvorenom, sije se u razdoblju rujan-listopad, a bere u travnju i svibnju. Količinom sjemena treba osigurati povoljan sklop biljaka tako da nema nikakvog prorjeđivanja biljaka. 

Berba špinata počinje kada biljke imaju 5-6 krupnih listova. Pri vrtnom uzgoju i proizvodnji bere se u sljedovima. 
Špinat je teško čuvati svježim pa treba izbjegavati čuvanje ubranoga špinata jer tada intenzivno skuplja štetne tvari (nitrate i nitrite), osobito u nepovoljnim uvjetima čuvanja. U povoljnim uvjetima može se čuvati 4-5 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi oko uzgoja špinata na otvorenom se mogu znatno smanjiti strojnom proizvodnjom. Najprofitabilnije je uzgajati špinat na foliji, iz presadnica uzgojenih u kontejnerima. Tako se postižu višestruke uštede.
Vrijeme koje se utroši za špinat sjetva, kao što su navodnjavanje, plijevljenje, okopavanje, kasnije pranje listova i sl., uvijek se može utrošiti u neku drugu proizvodnju, a vremena se, kod otvorene proizvodnje bez folije, potroši zaista mnogo.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo