Špinat sjetva počinje sijanjem
na proljeće, ljeto i jesen, ovisno o željenoj berbi i potražnji
na tržištu.
Špinat sjetva se sije sijačicom u
razmacima od 20 do 25 cm ili u trakama, kada se radi po 5
redova, s razmakom između traka od 40 do 50 cm i redova od 15- do
0 cm.
Špinat sjetva u vrtu, na
njivi, u plasteniku uvijek je isti. Špinat se proizvodi
isključivo izravnom sjetvom iz sjemena.
List špinata je bogat bjelančevinama i relativno velikim
sadržajem željeza i kalcija.
Špinat sjetva na otvorenom moguća je jer
je špinat otporan na niske temperature, a optimalna
temperatura za razvoj vegetativnih organa je 13-16
°C.
špinat izdržava i mrazeve od -6 do -8 °C.
Dobro ukorijenjene biljke, ako postoji snježni pokrivač, mogu
podnijeti temperaturu i do -20 °C.
Špinat sjetva, počinje u ožujku-travnju kada se obavlja sjetva, a berba je u svibnju-lipnju. Kako bi se špinat brao tijekom jeseni (rujan-Listopad), treba ga posijati krajem srpnja i početkom kolovoza. Zimi špinat na otvorenom, sije se u razdoblju rujan-listopad, a bere u travnju i svibnju. Količinom sjemena treba osigurati povoljan sklop biljaka tako da nema nikakvog prorjeđivanja biljaka.
Berba špinata počinje kada biljke imaju 5-6 krupnih listova. Pri
vrtnom uzgoju i proizvodnji bere se u sljedovima.
Špinat je teško čuvati svježim pa treba izbjegavati čuvanje
ubranoga špinata jer tada intenzivno skuplja štetne tvari
(nitrate i nitrite), osobito u nepovoljnim uvjetima čuvanja. U
povoljnim uvjetima može se čuvati 4-5 dana.
Radovi oko uzgoja špinata na otvorenom se mogu znatno smanjiti
strojnom proizvodnjom. Najprofitabilnije je uzgajati špinat na
foliji, iz presadnica uzgojenih u kontejnerima. Tako se postižu
višestruke uštede.
Vrijeme koje se utroši za špinat
sjetva, kao što su navodnjavanje, plijevljenje,
okopavanje, kasnije pranje listova i sl., uvijek se može utrošiti
u neku drugu proizvodnju, a vremena se, kod otvorene proizvodnje
bez folije, potroši zaista mnogo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!