Špinat: savjeti za uzgoj, sadnju i berbu špinata
Špinat je bez dileme jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, stoga ne čudi što ga sve više ljudi odabire uzgajati u svojim vrtovima. Ako ste i vi jedni od njih, donosimo vam savjete za uspješnu sadnju i uzgoj špinata.
Špinat je zapravo jednogodišnja zeljasta biljka
koja pripada porodici
Špinat sadrži mnoštvo vitamina (vitamin A, C, K), minerala i ostalih zdravih nutrijenata koji pozitivno djeluju na naše zdravlje. Pomaže pri izlučivanju vode iz organizma, liječenju slabokrvnosti, problema s bubrezima te krvožilnog sustava. Neka istraživanja pokazala su da redovito konzumacija špinata smanjuje rizik oboljenja od raka.
Što se tiče samog uzgoja, špinat nije prezahtjevno povrće. Najbolje uspijeva u umjerenoj klimi, na idealnoj temperaturi od 18 do 20 stupnjeva Celzijusa. Na svakoj temperaturi nižoj od deset stupnjeva Celzijusa rast špinata je vidljivo usporen. Niske temperature osim na rast biljke, također utječu i na samu kvalitetu lišća.
Prije same sadnje, važno je dobro pripremiti i prihraniti tlo. Za domaći uzgoj špinata na otvorenom najpogodnija su laka i srednje teška tla uz neutralnu ili relativno slabo kiselu reakciju, a naročito je važno da imaju dobar kapacitet za vodu.
Špinat je najbolje saditi u redove, na međurednom razmaku od 15 do najviše 30 centimetara. Osim toga, razmak u redu trebao bi biti oko sedam centimetara.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!