Češnjak je sorta luka poznata i pod nazivom bijeli luk uzgajali su i Egipćani još u doba faraona te je ta sorta luka smatrana svetom biljkom. Iako se ne koristi kao povrće pripremljeno na primjer na salatu, veliku primjenu ima kao začin zbog intenzivnog okusa i arome. Bijeli luk sadrži vitamine, karoten te vlakna i minerale važne organizmu čovjeka. Njegova ljekovita svojstva pomažu u borbi protiv upala, utječe na razinu kolesterola u krvi, smanjuje krvni tlak te ima antimikrobno djelovanje.
Luk kozjak je sorta luka poznata i kao ljutika često je povrće u uzgoju kućnih vrtova. Sadnja se odvija na gredicama – razmak u redu 20 cm, a među redovima i do 3o centimetara. Budući da je otporan i na niske temperature – podnosi do -8ºC, sadi se u listopadu, studenom ili u proljeće. Ljutika dozrijeva sredinom ljeta.
Luk vlasac iliti drobnjak, je sorta luka dugih i šupljih listova. Kao i ljutika, luk vlasac također je otporan na niske temperature.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!