Sjetva tikvice ne predstavlja nikakav problem, ako uzmete u obzir nekoliko faktora.
Tikvice su najpoznatija podvrsta tikve i nalik su krastavcima. Duguljastog su oblika i zelene boje. Tikvice se beru i konzumiraju onda kad narastu do 10 cm. Ova biljka ima puzeću stabljiku i jako se širi po tlu.
Idealna temperatura za sjetvu tikvica:
Tikvice se uglavnom sade na sunčana mjesta, zaštićena od vjetra, ali dobro podnose i sjenovita područja. One su vrlo osjetljive na niske temperature pa je mraz njihov veliki neprijatelj. Za klijanje tla potrebna je minimalna temperatura od 14 do 20°C, a optimalnomtemperaturom se smatra ona koja je između 22 i 24°C. Pri takvim temperaturama tikvice mogu niknuti za tri do četiri dana. Pri sjetvi tikvica, vodite računa o tome da im treba puno vlage, naročito u vrijeme kada donose plodove.
Tlo za sjetvu tikvica:
Sadite ih na rahlom, humusnom tlu s puno hranjivih tvari. Ako sjeme namjeravate sijati direktno u zemlju na otvorenom, strpite se da prođe svaka opasnost pojave mraza. Sadite li na otvorenom, pobrinite se da razmak među redovima bude otprilike 130 cm, a između biljaka 60 do 70 cm.
Sjemenke trebate sijati u proljeće u kvalitetno obrađenu i usitnjenu zemlju. Najbolje bi bilo da u jesen pognojite tlo stajskim gnojivom, a u proljeće mineralnim gnojivom bogatim dušikom. Sadite ih u kućice, tako što ćete u svaku staviti tri do četiri sjemenke. Nakon što biljke niknu, najjače se ostavljaju, a ostale uklonite.
Želite li ubrzati klijanje, jedan dan trebate namakati sjeme u mlakoj vodi. S druge strane, ako ste se odlučili na sjetvu tikvica iz presadnica, imajte na umu da će im trebati duže vrijeme prilagodbe uvjetima na otvorenom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!