Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Sjetva salate - kada i kako se priprema i vrši sjetva salate

Sjetva salate se počinje planirati početkom svake nove godine i već u siječnju mnogi vrtlari/ce počinju naveliko razmišljati i planirati kako obaviti sjetvu salate

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Postoji više perioda kada se obavlja sjetva salate. Tako, da bismo salatu brali početkom 12 mjeseca u zaštićenom prostoru, sjetva salate se obavlja oko 20. listopada, a rasađivanje mjesec dana poslije.  Berba se uglavnom obavlja kroz 5-10 dana nakon sjetve. 

U suvremenoj stakleničkoj proizvodnji rasada salate ona se uzgaja u specijalno pripremljenim presanim tresetnim kockicama veličine 3-4 cm.  Sjetva salate se obavlja piliranim sjemenom pomoću specijalnog stroja koji ulaže jednu po jednu sjemenku u svako konusno udebljanje kockica.  Zasijane kocke nakon toga treba zaliti i pokriti plastičnom folijom dok sjeme ne počne nicati. 

Uz optimalne uvjete presadnice su spremne za rasađivanje za 20-ak dana.  Da bi se postigao navedeni rok prispijeća sadnica, bitno je da se do nicanja održava temperatura 15-18 ºC, a poslije nicanja 10-12 ºC. Relativna vlažnost zraka održava se između 60-70 %. Rasad se proizvodi i u plastičnim saćima ili u saćima od stiropora i tako postiže se ušteda u potrošnji supstrata.

Ako se sjetva salate obavlja na stalno mjesto na gredici, mora se načiniti 1 cm duboki kanalčić. Salata se prorjeđuje u više navrata, tako da se postigne konačni razmak između biljaka 25-30 cm, a razmak redova 30 cm. Razmak ovisi o bujnosti sorte, kakvoći tla i vremenskim uvjetima.  Sjetva salate se radi u nekoliko navrata, kako ne bi dozrela sva odjednom.  Uzgoju iz presadnica svakako se daje prednost, zato što se biljke razvijaju brže i ravnomjerno, a sjemena se troši manje.

   

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike