Matovilac je dvogodišnja biljka, razmjerno kratke vegetacije, 8 –
10 mjeseci od sjetve do fiziološke zrelosti. Biljka pripada
livadnoj flori, a koristimo je kao svježu salatu zimi i u rano
proljeće.
Niskoenergetska je namirnica pa ima prednost u kontroli
pretilosti, te djeluje i umirujuće na živce, zbog sadržaja
valerijanske kiseline.
Postoje dva oblika: “velik“ ili “širokolisni“ te tamniji,
kompaktniji “zeleni“ tip matovilca.
Matovilac se može uzgajati kao pojedinačna biljka ili kao usjev
koji se “stalno vraća“.
Sjetva matovilca se obavlja u slijedu, od
sredine do kraja proljeća za berbu ljeti.
Matovilac možete sijati na mjestu gdje ste prethodno izvadili krumpir.
Sjetva matovilca se radi tako da se sjeme sije u
rupe duboke 1 cm, udaljene 10 – 15 cm, a prorjeđuje se na 10 cm
kada sadnice imaju 3 – 4 lista.
Zimski usjevi siju se u slijedu od sredine do kraja
ljeta.
Sjetva matovilca je osjetljiva na mraz koji mu
uništava lišće, pa je stoga potrebno paziti.
Ako se sjetva matovilca obavlja sijačicom,
razmak redova može biti 7 – 15 cm s 50 – 80 sjemenki/m u
redu.
Količina sjemena za sjetvu matovilca ovisi o krupnoći
sjemena.
Za sitnije sjeme koristi se 1 do 2 g/m2, a za krupnije i do 5 g.
Od sjetve matovilca do nicanja matovilca obično prođe 8 – 10
dana.
Sjetva matovilca je uobičajena od sredine
kolovoza do sredine listopada u svim kontinentalnim područjima RH
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!