Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
BERBA /

Šipak: Kada je vrijeme za berbu šipka?

Šipak je jedna od najstraijih biljki od kada čovjek zna za sebe. Njegova primjena je široka, a evo kada se bere

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Idealno vrijeme za berbu šipka je između rujna i studenog. Tada šipak ili divlja ruža postaje biljka sa ne još potpuno zrelim plodovima koji se kasnije mogu koristiti za mnogo toga. 

Plod šipka možete koristiti kao svježu naimirnicu, možete ga preraditi pa čak i osušiti. Bogat je vitaminom C, D, B i P, provitaminom A te sadrži zdrave minerale. 

U periodu između rujna i studenog beru se nezreli plodovi šipka, blijedocrvene boje. Breba se mora odvijati kada je vani suho i sunčano, ukoliko pada kiša - berba se ne smije dogoditi. 

Obrane plodove treba očistiti, prerezati na pola i posušiti.  Temperatura za sušenje mora biti 40 Celzijevih stupnjeva kako bi šipak zadržao svoju crvenu boju. 

Šipak dobro djeluje kod jačanja imuniteta, može se koristiti za čajeve, pekmeze, marmelade, likere, kompote, sirupe i vino. Bitno je naglasiti kako je šipak jedna od rijetkih biljaka koje za vrijeme kuhanja ne gubi svoja nutritivna svojstva, vitamine i minerale.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike