Kesten odnosno Castanea sativa slatkastog je okusa i bogate nutritivne vrijednosti. Ova, za iznenadit se, voćka savršen je saveznik kulinarstva pa se tako može pronaći na mnogim receptima za torte, kruh, juhe, peciva, a ipak je većini najdraže ih konzumirati - pečene.
Sezona kestena idealna je za sve one koji uživaju u mirisu i okusu smeđezlatnih plodova. Bogat je vitaminom C, kalcijem,željezom, kalijem, a fina tekstura, mirisi okus može zakamuflirati i 'najteže' povrće. Konzumacija kestenja preporuča se svima koji imaju problema sa probavom i anemičarima.
Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici sada je već tradicija, a okuplja sve one željne druženja uz miris i okus jesenskog ploda. Dani kestenijade signaliziraju da je sezona kestena na samom vrhuncu, a u tom periodu Hrvatsku Kostajnicu posjeti oko 200 tisuća ljudi.
Za skupljanje kestena na vlastitu ruku danas, ipak, trebate dozvolu. Možete ju dobiti u nadležnoj šumariji, a posebnu vrstu kestena - marune- može pronaći u okolici Lovrana. Oni iskusni u branju i pripremi kestena upozoravaju da ove plodove pečete i pripremate kada malo odstoje jer su tako slađi i imaju ugodniji okus.
Sezona kestena na samom je početku, a u finim plodovima uživat ćemo sve do prosinca.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!