Jara pšenica zove se i meka verzija pšenice, a istile se klasom koji završava osjem ili bez osja. Najčešće se mnogi pitaju koja je zapravo razlika između jare i ozime pšenice. Međutim, jednom kada saznate nikada se nećete htjeti vratiti ozimoj vrsti.
Jara pšenica - karakteristike
Ova vrsta pšenice razlikuje se od uobičajene ozime po vremenu sjetve. Dok se ozima sije u jesen, jara se sije u proljeće što znači da mora biti sposobna preživjeti ljeto. Ona, štoviše, ne preživljava nego je izuzetno otporna na visoke temperature i sušna razdoblja pa je idealan odabir za one koji žive u područjima s takvim ljetima.
Jara pšenica od ozime se razlikuje i po vegetaciji. U periodu vegetacije puno je kraće što rezultira bržim dozrijevanjem konačne pšenice. Manje joj je vremena potrebno u fazi jarovizacije, ali jedna je stvar doista ističe od drugih vrsti.
Jara pšenica možda nije ekonomski isplativa kao ozima jer daje manje prinosa. Međutim, od ove ćete vrste dobiti puno kvalitetnije zrno koje će zatim rezultirati u kvalitetnijim brašnom i drugim proizvodima koji dobivaju na cijeni.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!