Razmnožavanje kestena odvija se na dva načina, a pitomi kesten nerijetko je drag dodatak velikom vrtu mnogih. Može doseži visini od čak 30 metara, ali nalikuje šumskom voću poput divljih jabuka i trešanja. Plodove kestena obožavamo jesti u jesenske dane pa je razmnožavanje kestena nezaobilazna tema dolaskom novog godišnjeg doba.
Kesten je dominantna vrsta stabla u području Samoborske gore, Korduna i Medvednice, a ne uspijeva na području koje je izloženo jakom vjetru pa ga tako u našem primorju nema mnogo. Nije ljubitelj ni vapnene zemlje, a razmnožavanje kestena može se obavljati generativno odnosno sjemenom ili vegetativno.
Može se koristiti sjeme, reznice, kultura tkiva te kopuliranje i okuliranje. Ramnožavanje kestena sjemenom poglavito se obavlja u jesen i proljeće.
Ukoliko ih zasadimo u jesen potrebno ih je prekriti materijalom te ih zaštiti od nametnika ili glodavaca. Mnogi se odlučuju na ručno sijanje sjemenki u gredice, ali moguće je to učiniti i mehanički.
Plod kestena predstavlja izvor vrijednih vitamina i minerala pa tako u tijelo unosimo vitamin C, fosfor, željezo, kalcij, kalij te vitamin B. Vrlo ih je jednostavno uključiti u prehranu, a možemo ih iskoristiti i za preradu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!