S obzirom na to da je stiglo vrijeme kestena, svi uživamo u ovim ukusnim plodovima. No, razlikujemo kestene i marune, dvije vrste jesenskih poslastica. Da biste naučili nešto više, objasnit ćemo vam u čemu je razlika između kestena i maruna.
Kesten je namirnica koja se sve češće koristi u našoj prehrani. po prirodi pripada porodici bukovki. Drvo kestena u prosjeku može doseći visinu od 25 metara, ovisno o uvjetima u kojima se uzgaja. Plodovi najčešće dozrijevaju u listopadu, iako se neke vrste mogu pronaći i u studenome.
Što se tiče maruna, oni su oplemenjena, posebna vrsta kestena. Kod nas maruna najviše ima na području Lovrana zbog čega se, logično, nazivaju lovranski maruni. Razlika između kestena i maruna itekako postoji. Prvenstveno se razlikuju u boji jer su maruni vidljivo svijetlije boje.
Ljuska maruna lakše se i brže odvaja, a plodovi su mnogo slađi. Kesten ima ponešto gorkast okus, iako se to ne osjeti previše nakon kuhanja ili pečenja. Zbog slatkog okusa, maruni se najčešće koriste u slastičarstvu pri pripremi torti, kolača, rolada, pudinga i sličnih poslastica.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!