Radič maslačak kao dodatak prehrani
Maslačak je višegodišnja, zeljasta, samonikla biljka čije
je lišće poznato pod nazivom radič. To je cvijet iz porodice
Asteraceae. Maslačak je sa žutim cvjetnim glavicama složenim iz
velikog broja cjevastih i jezičastih cvjetova. Postoji 25 vrsta
maslačka a najpoznatija i najčešća vrsta je upravo radič
maslačak
Zeleni radič ili maslačak svi dobro poznajemo, a u nekim
krajevima maslačak se naziva još divlji radič, žućenica,
žućanica.
Ljekovitost
Najljekovitiji dio maslačka njegov korijen, a otkriveno je da
korijen maslačka ubija stanice raka i to puno bolje nego
kemoterapija.
Radič maslačak se može koristiti na razne načine, a najčešće se priprema kao čaj, sirup ili kao tinktura. U proljeće njegove listove možete pripremiti i na salatu (radič).
Čaj pripremite tako što ćete ubrati cvjetove i osušiti ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja.
Želite li pripremiti sirup trebat će vam cvjetovi maslačka. Ovaj sirup je toliko ljekovit da ga često po dobrobitima izjednačavaju s medom. Radič maslačak najdjelotvorniji je kod liječenja dugotrajnog kašlja, bronhitisa, prehlade te za reguliranje probave i poboljšanja općeg stanja organizma.
Za pripremu trebate 300 cvjetova. Prelijte ih s jednom litrom vode u koju ste dodali sok jednog iscijeđenog limuna. Kuhajte dok ne zavrije pa ostavite preko noći da se dobro ohladi. Nakon što odstoji 24 sata procijedite kroz gazu i toj tekućini dodajte 1 kilogram smeđeg šećera. Vratite sve na vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Trebat će mu oko 4 sata, a kada primijetite da smjesa izgleda kao med, sirup je gotov.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden