Prava krasuljica kao začinsko i ljekovito bilje
Prava krasuljica je biljka iz porodice
štitarki. Krasuljica je klasični je začin u francuskoj kuhinji i
vrlo sličan peršinu. Razlikuju se po nešto manjem i svjetlijem
lišću kod prave krasuljice, a njen okus je slatkastiji i više
nalik koromaču. Jednogodišnja je to biljka, tankog, vretenastog i
bjelkastog korijena.
Čaj od prave krasuljice priprema se uvijek i samo od svježe biljke, a može i od osušene biljke ili iz sjemena, ali tada je ljekovitost upitna. Ljekovitost krasuljice se dosta često zanemaruje.
Ova biljka ima ljekovita svojstva i u sprječavanju nadutosti, povoljno utječe na rad jetre, potiče probavu, poboljšava cirkulaciju, čisti krv, snižava visoki krvni tlak.
Treba naglasiti i kako je čaj od prave krasuljice je jako dobar tonik za masnu kožu te odličan za ispiranje očiju od konjunktivitisa. Listovi su joj bogati vitaminom C, jodom i mineralnim solima.
Postupak branja i čuvanja prave krasuljice
Jednom mjesečno bere se svježe lišće. Takvo ubrano lišće se i koristiti svježe, ne treba ga kuhati, jer u suprotnom gubi aromu.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden