Koje sve vrste povrća postoje, a koje povrće najviše volimo? Koje su najzdravije vrste povrća? O svemu tome čitajte u nastavku
Sve povrće čine vrste koje su kultivizirane, ali i neke
samonikle biljke.
Gotovo sve vrste povrća, ili njihovi dijelovi namijenjene su
prehrani ljudi. Koriste se bilo svježe (u salati) ili termički
obrađene ili konzervirane.
U povrće spadaju različite biljke, a ovisno od vrste povrća za prehranu, upotrebljavaju se cijele biljke ili samo pojedini dijelovi (korijen, stabljika ili listovi).
Povrće i njegove vrste možemo podijeliti na razrede ali i botanički, pa tako imamo i službenu podjelu na:
Povrće - vrste svrstane prema botaničkim razredima i porodicama po razredima
Razred jednosupnica - Monocotyledones
Alliaceae, (luk, češnjak, poriluk)
Asparagaceae, (šparoga)
Poacea, (kukuruz)
Razred dvosupnica - Dicotyledones
Solanaceae, pomoćnice (rajčica, paprika, patlidžan).
Brassicaceae (Cruciferae), krstašice (kupus, kelj, hren,
raštika)
Apiaceae (Umbelliferae), štitarke (mrkva, peršin, celer),
Cucurbitaceae, tikvenjače (krastavac, lubenica, dinja) ,
Fabaceae (Leguminosae), leptirnjače (grašak, grah mahunar, soja,
bob, kikiriki) ,
Asteraceae (Compositae), glavočike (zelena salata, radič),
Chenopodiaceae lobodnjače, (blitva, cikla, špinat),
Liliaceae, ljiljani
Na našim prostorima kada su u pitanju vrste
povrća može uspješno da se uzgaja veliki broj njegovih
vrsta . U Hrvatskoj je poznato oko 60 vrsta
povrća.