Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Poriluk iz vrta /

Poriluk sadnja: kako se sadi poriluk

Prije sadnje poriluka potrebno je posijati sjeme na kvaliteno pripremljenom tlu. Želite li znati detaljnije kako ispravno posaditi poriluk, pročitajte sljedeći tekst.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Sadnja poriluk biljke počinje pravovremenom sjetvom. Sjeme poriluka sporo niče i u pravilu su potrebna dva do tri tjedna. Ako uzgajate kvalitetne presadnice, proces može potrajati i do osam tjedana. Odlučite li se za jesensku i zimsku proizvodnju, presadnice se uzgajaju na otvorenom, a sjetva poriluka se obavlja sijačicama. Sjeme trebate sijati u redove razmaka 30 cm, a razmak u redu je 10 do 20 cm.

Sjetva poriluka

Direktna sjetva poriluka moguća je isključivo ako je tlo kvalitetno i jako dobro pripremljeno za kasnu jesensku berbu. Takva sjetva je jeftinija, ali proizvodnja traje duže i nikad ne daje tako kvalitetan prinos. Želite li poriluk saditi u travnju, sjetvu je potrebno obaviti u veljači. Poriluk se može sijati u hladna klijališta, a za jedan metar kvadratni potrebno je 8 do 10 grama sjemena. Posijanu površinu potrebno je pokriti usitnjenom zemljom, ona može biti kompost ili mješavina stajskog gnojiva i zemlje. Ako želite saditi poriluk na većoj površini, trebate pripremiti 300 do 400 m2 usitnjenih i pripremljenih gredica. Za njih je potrebno osigurati dvije do tri kile sjemena.

Sadnja poriluka

Poriluk se treba saditi u malo dublje i veće rupe te je u njih potrebno dodati više vode. Za brže ukorjenjivanje u rupe se dodaje puno vode, a kasnije će vlažan supstrat biti nužan kako bi biljka mogla razviti sočno i mekano tkivo. Imajte na umu da je važno i povremeno zatrpavanje donjeg dijela stabljike vlažnim tlom ili malčem. Tako štitimo donji dio biljke od sunca i on uspijeva zadržati svoju snježnobijelu boju, koja ga čini važnom namirnicom u kulinarstvu. Poriluk svoj maksimum postiže krajem kolovoza i u rujnu, ali možete ga brati i ranije jer je jednako ukusan u svim fazama rasta.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike