Jedan od najugodnijih trenutaka u jesen je vrući kesten koji grije promrzle prste na tmuran dan, a u ovo vrijeme kestenja treba spomenuti pitomi i divlji kesten te reći koja je njihova razlika.
Pitomi i divlji kesten - razlika
Prva i osnovna razlika je da divlji kesten nije jestiv jer njegovi plodovi za razliku od plodova pitomog kestena sadrže kumarine, flavonoide, saponine, treslovine, glikozid eskulin i razne druge aktivne tvari. Divlji kesten se stoga upotrebljava uglavnom samo za liječenje i to za izradu preparata za liječenje venskih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i dr.
Upravo saponin je sastojak koji liječi od kožnih bolesti, razrjeđuje krv i čini je manje ljepljivom. Koristiti za pranje njegu kose i izradu drugih kozmetičkih preparata.
Divlji kesten uglavnom nalazimo u parkovima, a pitomi kesten u šumi, a to nam otkriva i koja je njihova druga razlika.
Zbog njegove ljepote i raskošnog lišća, te cvijeta u vrijeme cvatnje, divlji kesten se sadi uzduž gradskih ulica, a pitomi kesten nalazimo na čistijim područjima. Najpoznatija područja s najboljim pitomim kestenom su u Istri, a najpoznatiji kesten je lovranski marun, koji je posebna delicija i od njega se rade razni specijaliteti.
Zanimljiva je još jedna razlika, da pitomi i divlji kesten imaju i potpuno različita latinska imena, tako je pitomi kesten Castanea sativa, a divlji kesten (Aesculus hippocastanum). Time potvrđuju i da ne pripadaju ni istoj porodici.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!