Peršin je jedan od omiljenih začina koje možemo uzgajati i u svojim domovima. Dvogodišnja je biljna vrsta, a pripada porodici štitarki Apiaceae. U prvoj godini stvara samo korijenje i lišće, dok druge godine iz posađenog korijena nastaje zrela biljka.
Peršin je odličan izvor antioksidansa, vitamina i minerala, a zbog svog specifičnog okusa i mirisa najčešće se dodaje jelima kao začinsko bilje. Zbog svog prekrasnog lišća, peršin se često koristi i kao ukras za jelo. Od vitamina sadrži vitamin A, vitamin C i vitamin K, a od minerala kalij, kalcij, željezo, mangan i magnezij.
Omiljeni začin nadohvat ruke
Kao i kod svih ostalih začina, tako je i peršin moguće uzgajati u tegli. To je odlično rješenje ako svoj omiljeni začin uvijek želimo imati pri ruci, bez odlaska u trgovinu ili na tržnicu. Potrebne su mu velike količine svjetla pa ga je najbolje staviti na osvijetljen prozor ili balkon. Peršin nipošto ne bismo smjeli držati u neposrednoj blizini radijatora ili klimatskog uređaja.
Važna je odgovarajuća tegla
Najvažnija stvar kod uzgoja peršina kod kuće jest odabrati dovoljno duboku teglu. Naime, biljka peršina ima duži korijen pa mu je potrebno što više slobodnog prostora za rast. Nije osjetljiv ni na niske temperature pa bez problema prezimljava sve do proljeća.
Kao i svaka biljka, tako i peršin zahtijeva redovito zalijevanje. Vrlo je važno da ne pretjeramo s vodom kako ne bi došlo do truljenja korijena.