Liseta je sorta krumpira u Dalmaciji koju se, zbog svojeg relativno kratkog perioda mirovanja, u većini slučajeva sadi na otocima. Ova rana sorta krumpira u Dalmaciji izrazite kvalitete dat će plodove srednje veličine te tvrdog mesa i brašnaste strukture koji će biti pogodan za izradu pomfrita.
Svoje je mjesto u vrtovima zauzela i Jaerla, rana sorta krupnih, okruglih gomolja žute pokožice te svijetložutog mesa. Preporuča se kuhan budući da se ne raskuhava te se zbog tvrdoće lijepo reže.
Jedna vrlo slična sorta je i Adora. Njeni se ovalni gomolji također tijekom kuhanja ne raspadnu pa su pogodni za rezanje. Osim dobrih svojstava nakon kuhanja, primjerena je i ako se odlučite za varijante pečenog ili pak prženog krumpira.
Od starih sorti krumpira u Dalmaciji najpoznatija je Bintje s ovalnim i izduženim gomoljima. Tako kvalitetan krumpir pogodan je za sve načine pripremanja jela.
Osim navedenih, u Dalmaciji raste i krumpir rane sorte Cleopatra koji se često jede kao mladi krummpir. Gomolji su pekriveni crvenom pokožicom, meso je svijetložute boje, a veličinom su gomolji krupni. Preporuča se njegova upotreba za pečenje, kuhanje, ali i prženje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!