Origano je mediteranski začin intenzivnog mirisa i okusa koji se, osim kao dodatak jelima, koristi i u aromaterapiji. Ova začinska biljka najčešće se konzumira u svježim i sušenim listićima.
Sušeni origano mnogo je aromatičniji od svježeg, zbog čega je bolji kao začinsko bilje. Postupak sušenja origana nije zahtjevan, a mi vam donosimo jednostavne i brze savjete za sušenje.
Prlikom berbe origana, skupljaju se listovi i cvjetovi koji se nalaze pri samom vrhu. Sušenje origana najučinkovitije je na zraku. Najprije je potrebno ubrati začin te ga poslužiti u manje svežnjeve. Možete ih povezati gumicom ili nekom drugom uzicom. Najbolje ih je sve zajedno staviti u papirnatu vrećicu te objesiti na balkon ili neko drugo dovoljno prozračno mjesto.
Važno je jedino da u svežnjevima origana stabljike budu okrenute prema gore, a ne dolje.
Osim na zraku, origano možete sušiti i u pećnici. Ubrane dijelove posložite na lim za pečenje, a važžno je jedino da se međusobno ne dodiruju. Sušite ih na niskoj temperaturi dva do tri sata, a kasnije jednostavno samo izvadite iz pećnice.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!