Zanima vas kako izgleda orezivanje višnje i kako vi sami možete sudjelovati u tome? Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam savjete za uspješno orezivanje višnje.
Orezivanje višnje najbolje je obaviti u zimskim mjesecima, prvenstveno zbog toga što su u tom razdoblju višnje u stanju zimskog mirovanja. Orezivanje je obavezno obaviti prije početka vegetacije. U obalnom području orezivanje višnje može se odrađivati u bilo koje doba godine, dok je u kontinentalnim dijelovima to bolje raditi u zimskim danima.
Važno je naglasiti da višnju ne smijete orezivati po vlažnom vremenu jer bi to moglo uzrokovati gljivice koje štete samoj voćki, ali i njenim plodovima.
Za razliku od nekih drugih voćaka, višnju morate orezivati za formiranje krošnje te za plodove. Rezidba za formiranje krošnje odvija se odmah nakon sadnje, dok se rezidba za plod mora raditi tek nakon razdoblja formiranja.
Orezivanje višnje podrazumijeva prorjeđivanje, prikraćivanje i rovašenje. Svaki od ovih postupaka radi se prvenstveno zbog odstranjivanja viškova grančica i izboja, ali i kako biste potaknuli bolje razgranjavanje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!