Voćke u vrtu /

Orezivanje jabuka: Kako se izvodi zelena rezidba jabuka?

Image
Foto: www.pixabay.com

Orezivanje jabuka, ali i drugih voćaka, važan je posao u voćarstvu, jer se njime povećava rodnost i kvaliteta ploda, a u nastavku saznajte kako se radi zelena rezidba jabuka

4.5.2019.
14:58
www.pixabay.com
VOYO logo

Zelena rezidba jabuka je bezbolna, jer se ne nanose veće rane na mjestu reza.

Pravila u primjeni zelene rezidbe su sljedeća: 
- zelena rezidba jabuka obavlja se na bujnim voćkama ili bujnim rodnim granama
- odstranjuje se lišće na dijelovima krošnje koje će biti nekorisno
-  uklanjaju se mladice koje imaju položaj vodopija, koje rastu okomito prema unutra i uz vrhove kosturnih grana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni cilj zelene rezidbe jabuka je osvjetljavanje i prozračivanje krošnje radi boljeg diferenciranja cvjetnih pupova.

Opće napomene kod ove vrste rezidbe: 
- visina krošnje ne smije biti veća od razmaka sadnje
-  maksimalna visina je 80 % od rastojanja između redova
-  u gornjem dijelu krošnja ne smije biti gusta
-  nijednu rodnu grančicu ne smijemo rezati osim ako ih ima previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetna - zelena rezidba jabuka radi se kada je porast mladica 5 - 10 cm a radi se nekoliko puta, pa tako imamo:
- pinciranje, koje se radi čim počne vegetacija, kad mladice tek počinju rasti;
- proljetna rezidba jabuka koja se radi u razdoblju bujnog rasta;
- dopunska ljetna rezidba, od kraja lipnja do sredine srpnja.

Kod voćki slabije bujnosti ne radi se zelena rezidba jabuka.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo