Orezivanje jabuka: Kako i kada se vrši orezivanje jabuka?
Kad je riječ o uzgojnim oblicima za orezivanje
jabuka, onda to prvenstveno podrazumijeva zimsko
orezivanje jabuka, s dosta drastičnih povratnih rezova kako bi se
oblikovala krošnja slobodnih grana i šuplje unutrašnjosti, jer
mora se odstraniti i svaka slaba, oboljela ili oštećena
grančica.
Proljetno orezivanje jabuka obavlja se na bujnim
voćkama te se odstranjuje lišće na dijelovima krošnje
koje neće biti korisno. Također, uklanjaju se mladice koje imaju
položaj vodopija, koje rastu okomito prema unutra i uz vrhove
kosturnih grana. Proljetno orezivanje jabuka se primjenjuje kako
bi se prozračila krošnja radi boljeg stvaranja cvjetnih
pupova.
Orezivanje jabuka se obavlja kada je porast
mladica od pet do deset centimetara te se primjenjuje kod
formiranja uzgojnog oblika.
Principi za orezivanje jabuka su isti za bilo kakav oblik
i vrstu jabuke.
Orezivanje jabuka u prve četiri godine života voćke radi se zbog oblikovanja, odnosno stvaranja osnovnog kostura krošnje koji će omogućiti zadovoljavajući urod sljedećih godina.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden