Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Maslinarstvo /

Nocellara etnea poznata je talijanska stolna sorta maslina

Nocellara Etnea se svojim korjenjem može oduprijeti nedostatku vode, bilo da se radi o ravnicama ili prilično velikim nadmorskim visinama, do oko 1000 metara

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Nocellara etnea je sorta masline koja je podrijetlom iz Italije iz područja Sicilije.  Krošnja joj je viseća.  Plodovi su srednje veliki, od 4-8 grama težine, u vrijeme berbe su zelene boje. Sadrže 15-18% ulja. 

Prilikom sadnje i odabira maslina vrlo je važan sortiment. Jedna od poteškoća u uzgoju maslina, vezano uz pitanje oprašivanja, jest što se većina sorti nije u stanju oploditi u dovoljnoj mjeri polenom vlastita cvijeta, nego im je potreban polen druge sorte, koja cvjeta istodobno, dakle da se podudara u vremenu cvatnje.  Takva je i Nocellara etnea koja je u pogledu oplodnje je autoinkompatibilna, pa zahtijeva oprašivače sorte: Moresca. Siracusanai i Biancolilla.

Bez obzira na to što vjetar može prenijeti pelud na veće udaljenosti, najbolje je imati u masliniku sorte oprašivače.

Nocellara etnea po namjeni je stolna sorta maslina.

Stablo Nocellara Etnea prepoznatljivo je kao prilično snažno, a biljka, s određenom rustikalnošću i s prosječnim gustim lišćem spada u atraktivnije vrste maslina.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike