Navodnjavanje krumpira je važno kako bi što uspješnije održali i proveli cjelokupni uzgoj. Vrijeme navodnjavanja tijekom dana ovisi o načinu koji se koristi za navodnjavanje.
Navodnjavanje orošavanjem je najbolje izvoditi rano ujutro ili pred kraj dana kako bi se smanjio temperaturni šok. Korištenjem metode kap po kao, moguće je zalijevati u bilo koje doba dana bez obzira na temperaturno stanje.
Najčešće su korištene metode orošavanje i kap po kap.
Orošavanjem se uz pomoć različitih tehničkih rješenja vrši distribucija vode po cijeloj površini parcela pri čemu se navodnjava i biljka i zemljište. No, navodnjavanje krumpira orošavanjem, nažalost, stvara uvjete za razvoj bolesti krumpira, posebno plamenjače. Svejedno je ovaj način navodnjavanja dominantan u našim prostorima.
Kap po kap sistem je novijeg datuma te se sve više koristi i povrtlarskoj i voćarskoj proizvodnji. Glavna prednost ovog sistema je efikasnost primjene vode. Uštede u odnosu na klasičan sistem navodnjavanja sa raspršivačima kreću se i do 40%
Za navodnjavanje krompira se koriste trake za jednokratnu upotrebu sa različitim tehničkim rezultatima emisija vode.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!