Rajčica je jedno od najzdravijih povrća u svijetu te bismo je trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Kako bismo vas upoznali s ovim povrćem važnim za zdravlje, donosimo vam sva obilježja domaće sorte rajčica.
Danas u mnogim trgovinama i supermarketima možemo pronaći rajčice koje su sve samo ne domaće. Uglavnom su bez posebnog mirisa i okusa, važno je jedino da dobro izgledaju. Savršenog su oblika, jednoličnog izgleda i boje po čemu je vrlo lako zaključiti da se ne radi o domaćem uzgoju.
Domaće sorte rajčice sve je manje, ali ipak još uvijek postoje. Njihov uzgoj nešto je kompliciraniji, ali se na kraju itekako isplati. Domaća sorta rajčica prepoznatljiva je po velikim plodovima, zelenkastoj boji oko stabljike i jarko crvenim plodovima. Sočna je i mesnata zbog čega se najviše koristi pri pripremi salata ili ukusnih umaka. Neki domaću rajčicu obožavaju puniti i jesti je kao hladno predjelo.
Osim klasičnih rajčica tu su i "cherry" rajčice, sitne rajčice koje se najviše koriste u salati. Mogu se uzgajati u gotovo svim uvjetima, pa čak i u staklenicima. Iako su vrlo malene, također su ukusne te su omiljene u salatama kao što su cezar salata, grčka salata ili salata s mozzarellom. Možemo ih vidjeti i na pizzi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!