povrće /

Matovilac uzgoj: Kako uspješno uzgojiti matovilac?

Image
Foto: www.pixabay.com

Matovilac je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. U nastavku saznajte sve o temi matovilac uzgoj

14.9.2019.
20:55
www.pixabay.com
VOYO logo

Matovilac je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i umirujuće na živce, vjerojatno zbog sadržaja valerijanske kiseline. Postoje dva oblika: “velik“ ili “širokolisni“ te tamniji, kompaktniji “zeleni“ tip koji je popularan u zapadnoj Europi, ali manje plodan. U nastavku saznajte sve o matovilcu i temi matovilac uzgoj.

Uvjeti za matovilac uzgoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matovilac je biljka blage klime, otporna na niske temperature. Može podnijeti temperaturu do -15 °C. Minimalna joj je temperatura klijanja tek nešto iznad 0 °C, rasta 5 °C, a optimalna 10 °C. Biljka je dugog dana, a za prijelaz u generativnu fazu mora još proći vernalizaciju (mirovanje) pri temperaturi manjoj od 10 °C kroz najmanje 2 tjedna, kada prođe juventilnu fazu (2 prava lista).

Nema velike zahtjeve prema tlu. Najbolje uspijeva na zaštićenom staništu s puno sunca ili blagom sjenom. Treba duboko, plodno tlo uz pH 5 do 7 za brz i neprekidan razvoj. Tolerira većinu vrsta tla, osim poplavljenih. Budući da zauzima vrlo malo prostora, idealno ga je sijati između viših usjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremu tla za uzgoj matovilca korisno je započeti najmanje 2 tjedna prije planirane sjetve. Budući da je sjeme vrlo sitno, sjetveni sloj mora biti dobro izravnan i fine mrvičaste strukture. Na lakšim tlima može se povaljati laganim valjkom.

Sada znate koje je sve uvjete potrebno ispuniti za uspješan matovilac uzgoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo