Sorta masline žižolera stara je autohtona sorta.
Stablo je bujnog rasta, izraženog razvoja debla, široke krošnje, krivudavih, čvrstih i dugačkih grana. Rodne grančice su gipke i guste. List je kopljast, jajolik, srednji do velik, a boja lišća je srebrno sivomaslinaste boje. Plod žižolere izgledom i bojom podsjeća na plod žižule (voće karakteristično za područje Istre) pa je po njemu dobila i naziv.
Uvedena je u sortnu listu Republike Hrvatske 2007. godine. Uzgaja se na čitavom području Istre, a karakteristično u jugozapadnom dijelu. U maslinicima se mogu pronaći višestoljetna stabla.
Maslinovo ulje sorte žižolera agresivnog je i trpkog okusa u kojem prevladava aroma trave i lišća s dominacijom ploda masline koji daje voćni karakter.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!