Ožujak je vrijeme kada počinje sadnja vlasca.
Lukovičasta trajnica, ukusni začin, duguljastih, tankih,
cjevastih listova iz porodice luka.
Vlasac (Allium schoenoprasum L.) je dobar začin za mnoga jela, a
koristi se u svježem ili suhom obliku. Kao začin idealan je u
juhama, salatama, tjesteninama, rižotima, mesu, varivima,
namazima.
Sadnja vlasca je jednostavna, a uzgajati ga
možemo tijekom cijele godine u tegli na prozorskoj dasci.
Vlasac se razmnožava sjemenom, ili dijeljenjem lukovica. Sadnja vlasca se radi tako da podignemo lukovicu zajedno s korijenom, otresemo i pažljivo podijelimo pa takvu sadimo u novu posudu i obilno zalijemo
Vlasac je začinska biljka, ali često je i dekoracija jelima, zato je vlasac i njegova sadnja u domu, postala popularna.
Kada berete vlasac, odsijecite škarama samo zelene listove sve do lukovica, a 1 cm stabljike ostavite i uskoro će biljka potjerati nove mladice.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!