Ljupčac je biljka poznata po mnogim ljekovitim svojstvima, a posebno se ističe svojim mirisom kojem duguje specifičnu i prepoznatljivu aromu.
Ljupčac je još poznat i pod nazivom ''biljka vegeta'', a pripada porodici glavočika. Najčešće se uzgaja kao začinska biljka, iako može biti vrlo ljekovit. Može narasti i do dva metra visine, ovisno o tome držimo li ga u zatvorenom ili ga radije uzgajamo u vrtu. Listove ljupčaca možemo upotrebljavati i sušene i svježe, a u kulinarstvu se najčešće dodaje juhama i jelima od mljevenog mesa. Svježe listove možemo dodavati salatama, a ljupčac svojim okusom pomalo podsjeća na celer.
Osim posebne arome koju daje svakom jelu, ljupčac je također biljka s ljekovitim svojstvima. Sadrži velike količine vitamina C, kao i beta-karotena. Najučinkovitije je eterično ulje koje dobivamo od listova ljupčaca postupkom destilacije vodenom parom. Dobiveno eterično ulje najčešće se koristi kod liječenja jetre.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!