PREDNOSTI ZA ZDRAVLJE / Ljupčac biljka: začinsko bilje koje liječi jetru

Image
Foto: Pixabay

Biljka ljupčac, još poznata i kao vegeta, začinska je biljka koja osim specifične arome, u sebi sadrži i nutritivne vrijednosti važne za očuvanje zdravlja

11.5.2018.
19:07
Pixabay
VOYO logo

Ljupčac je biljka poznata po mnogim ljekovitim svojstvima, a posebno se ističe svojim mirisom kojem duguje specifičnu i prepoznatljivu aromu.

Ljupčac je još poznat i pod nazivom ''biljka vegeta'', a pripada porodici glavočika. Najčešće se uzgaja kao začinska biljka, iako može biti vrlo ljekovit. Može narasti i do dva metra visine, ovisno o tome držimo li ga u zatvorenom ili ga radije uzgajamo u vrtu. Listove ljupčaca možemo upotrebljavati i sušene i svježe, a u kulinarstvu se najčešće dodaje juhama i jelima od mljevenog mesa. Svježe listove možemo dodavati salatama, a ljupčac svojim okusom pomalo podsjeća na celer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim posebne arome koju daje svakom jelu, ljupčac je također biljka s ljekovitim svojstvima. Sadrži velike količine vitamina C, kao i beta-karotena. Najučinkovitije je eterično ulje koje dobivamo od listova ljupčaca postupkom destilacije vodenom parom. Dobiveno eterično ulje najčešće se koristi kod liječenja jetre.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo