Ljubičasta mrkva bogata je prehrambenim vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, nutrijentima važnima za naše zdravlje. Iako je ova vrsta mrkve porijeklom iz Azije, danas je sve popularnije povrće i na našim prostorima.
Ljubičasta biljka, poznata i pod nazivom crna kraljica, potječe iz daleke Azije. Zahvaljujući bogatim nutrijentima kojima oblikuje, ova mrkva brzo se proširila na ostatak svijeta. Danas je sve češće možemo pronaći i na našem području. Važno je naglasiti da se uzgoj ove biljke kod nas ne podrazumijeva kao novi uzgoj, već križanje starije vrste crne mrkve sa klasičnom narančastom.
Naime, bogata je važnim prehrambenim vlaknima, antioksidansima, vitaminima B i C te mineralima kao što su magnezij, kalij i kalcij. Ljubičasta mrkva prvenstveno je prepoznatljiva po specifičnoj ljubičastoj boji koja dolazi od pigmenta antocijana. Ovaj sastojak možemo pronaći i u crnom vinu, plavom krumpiru, patlidžanu, grožđu te sličnim „obojenim“ biljkama.
Ljubičasta mrkva može se konzumirati na razne načine, kuhana, sirova, pečena, a neki je čak dodaju i u deserte. Osim toga, u svijetu je vrlo popularan i sok od mrkve, zdravi napitak koji pomaže kod različitih zdravstvenih problema kao što su bolesti krvožilnog sustava, proljev, astma te kožne bolesti.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!