NAJZDRAVIJI ZAČIN NA SVIJETU / Kurkuma: biljka koja pomaže u očuvanju našeg zdravlja

Image
Foto: Pixabay

Kurkuma je biljka od koje se dobiva istoimeni začin, bogat nutritvnim vrijednostima vrlo važnima za očuvanje zdravlja našeg organizma

16.2.2018.
17:47
Pixabay
VOYO logo

Kurkuma je jedna od najzdravijih biljaka u svijetu, što nije ni čudno s obzirom na to koliko nutritivnih vrijednosti sadrži. Donosimo vam sve prednosti i dobrobiti ove zdrave biljke.

Kurkuma (lat. Curcuma longa) biljka je vrsta iz porodice đumbirovki. Od ove biljke dobiva se istoimeni začin koji je bogat nutritvnim vrijednostima, vrlo važnima za očuvanje zdravlja našeg organizma. Kurkuma je začin jarko žute boje, aromatičnog i blago gorkog okusa. Najčešće se koristi u indijskoj kuhinji, gdje ga stavljaju u gotovo svako jelo. Zahvaljujući glavnom aktivnom sastojku kurkume - kurkuminu, ovaj začin ima upečatljivu žutu boju kojom se posebno ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od brojnih nutritivnih vrijednosti najviše sadrži željezo, vitamin B, mangan, kalij i dijetalna vlakna.

Kurkuma djelotvorno pomažu u očuvanju našeg zdravlja, a posebno jača probavu, obnavlja crijevnu floru, čisti jetru, pomaže kod kožnih problema, stimulira rad metabolizma, čisti krv, snižava kolesterol, djeluje na brže zgrušavanje krvi, jača oslabljen imunitet, smanjuje upale u organizmu te ublažava artritis. Istraživanja su pokazala da kurkuma također pomaže u prevenciji raka jajnika, kao i kod stabilizacije neredovitih i bolnih menstruacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo