Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdrava hrana /

Kupusnjače vrste - zdrava svojstva svih vrsta kupusnjača

Ako imate nedostatak vitamina i minerala, neka na vašem stolu svakodnevno budu ukusna jela od kupusnjača. Blagodati za organizam su velike, bilo koju da upotrijebite

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Vrste kupusnjača su zaista različite i što je najvažnije svakodnevno ih možemo nabaviti i pripremiti.

Gotovo da nema prodavaonice koja ne nudi barem neku vrstu kupusnjača, a za zdravu i jeftinu prehranu to je dovoljno. O širokom izboru vrsta kupusnjača na tržnicama, da i ne govorimo.

Postoji velik broj zelenog povrća koje ubrajamo u kupusnjače ali nabrojat ćemo neke vrste. Kupus kao predvodnik ove grupacije, pa kelj, cvjetača, koraba, prokulica, brokula.

Kod većine kupusnjača koristimo listove dok kod korabe i brokule pripremamo i korijen biljke. U svakom slučaju, najvažnije je znati da, kad su bilo koje vrste kupusnjača u pitanju, sve je zdravo i iskoristivo.

Kupus je bogat vitaminom C i mineralima, posebno kalijem, željezom, magnezijem, a u njegovom soku nalaze se tvari koje sprečavaju stvaranje čira na želucu i dvanaesniku.

A ako vas muče kalorije, kupus je niskokalorična namirnica, dobra za one sklonu debljanju, kao i za one koji se premalo kreću.

Cvjetača potječe iz Italije. Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalij i vlakna. Sadrži vitamine B skupine i idealna je namirnica ako ste na dijeti.

Prokulica (kelj pupčar) po količini vitamina nadmašuje sve ostale vrste kupusnjača. Sadrži puno vitamina C i B skupine te minerale i elemente u tragovima. Gorak okus joj daju indoli, fitokemikalije u suradnji s vitaminom C i E neutraliziraju čitav niz kancerogenih tvari.

Crveni kupus i korabica sadrže puno polisaharida koji se teže probavljaju pa je ovo povrće najbolje kombinirati s drugim povrćem.

Zdrava svojstva svih vrsta kupusnjača, su ta da sadrže antioksidans kvercetin koji štiti organizam od tumora. Sve vrste kupusnjača sadrže antioksidans. Dugim kuhanjem i prženjem uništavaju se korisna svojstva svih vrsta kupusnjača.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike