Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i prirodno su srodne
jabukama i dunjama, a uzgajaju se na plantažama, u vrtovima i
voćnjacima. Nalazimo ih u divljem obliku kako rastu u
šumama.
Sorte krušaka međusobno razlikujemo po boji, obliku,
konzistenciji, te okusu, mirisu i aromi. Prilikom kupnje naš
odabir ovisi od vanjskih karakteristika, odnosno izgleda ploda, a
tek pri konzumaciji osjećamo konzistenciju, okus, miris i aromu.
Kruška zimka na popisu je starih sorti krušaka.
Ovdje govorimo o staroj sorti sadnice kruška zimka.
Postoji jedna stara hrvatska sorta kruška zimka,
koja se jede isključivo kuhana.
Kuha se s korom u vodi i tek je nakon toga spremna za
konzumiranje.
Kruška zimka je manja i debeljuškastija od
drugih sorti, gotovo da je okrugla. Kora im je hrapava
zeleno-smeđe boje. Za uzgoj traži sunčani do polusunčani položaj
i vrlo je otporna na zimu.
Okus ove sorte je izrazito sladak pa zbog toga vodu za kuhanje
nije potrebno šećeriti.
Kruška zimka izvrsna je za kompote. Meso joj je grubo, zrnato, slatko, kožica je tvrda, unutra je malo mekša i nema puno soka. Može se konzumirati sve do proljeća.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!