Kruška tepka od davnina je poznata stara sorta koja može dosegnuti duboku starost pa tako može doživjeti i do 150 godina, a neke čak i više.
Iako su rijetke, autohtone sorte krušaka, kao što je to kruška tepka, još uvijek možemo pronaći u našim krajevima. Kruška tepka posebno je zanimljiva jer spada u stare sorte krušaka koje polako izumiru.
Kruška tepka razvijena je od divlje europske
kruške Pyrus communis, a zatim se prilagodila našim uvjetima i
stekla je neke nove osobine, dok su joj one stare ipak ostale
nepromijenjene.
Ova sorta krušaka je sistematizirana u red Rosales, porodicu
Rosaceae i rod Pyrus. Sam rod Pyrus ima i više od 60 vrsta, uz
velik broj podvrsta i kultivara (klonova). Spada u skupinu
moštenki.
Rakija od plodova kruške zvane tepka tradicionalno je piće
sjeverozapadne Hrvatske Tepka kruška danas je prava
rijetkost.
Navesti ćemo neke sorte krušaka od kojih su pojedine i posebno
stare sorte.
Popis starih sorti krušaka : tepka, jagodnjača, ječmenka,
petrovka, citronka, zimka, kaluđerka i kruška abata. Ovdje
govorimo o staroj sorti sadnice kruške – tepka.
Pogodna je za sadnju oko kuća u dvorištima pa je nalazimo kao stara stabla u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u ruralnim vinogradarskim dijelovima.
Postoji zimska tepka, a postoji i ljetna, po izgledu vrlo slična.
Ljetna kruška tepka dozrijeva pred kraj 7 mjeseca, meso njoj je
sočno, bijelo, fine strukture, topi se u ustima.
Kora stabla je debela, crno – sive boje, s dubokim brazdama i
mekana je. Listovi su veliki i jajolikog su oblika, a plod tepke
je okruglastog oblika, nalik jabuci. Peteljka ploda tepke je
kratka, debela i drvenasta.
Dobrog je prinosa. Vrlo je otporna na bolesti i niske
temperature.
Kruška tepka ima sitan plod žute boje prekriven
blago crvenom bojom. Okus joj je trpak, a meso je tvrdo, ali kada
plod odstoji neko vrijeme, postaje mekan, smeđe boje, te sočnog i
skladnog okusa. Kora joj je maslinastozelena koja
dozrijevanjem prelazi u zeleno-smeđu do smeđu.
Kruška tepka rađa redovno i obilno. Koristi se i
industriji i u svežem stanju. Ne preporučuje se skladištenje i
čuvanje jer plodovi brzo počinju da trule.
Najčešće se upotrebljavaju za preradu u sokove u kombinaciji s
jabukom, te za sušenje. Koristi se i za izradu voćne rakije koja
je kod nas i vrlo cijenjena.
Kruška tepka se u davna vremena uzgajala skoro na svakom imanju
dok je danas uspjeh ako pronađemo poneko stablo. Spada u stare
hrvatske voćne sorte i jedna je od najpoznatijih i vjerojatno
najstarijih krušaka u Hrvatskoj.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!