Sorta kruška kaluđerka potječe iz Francuske. Ova sorta je vrlo bujna i bere se početkom listopada, a rađa jako dobro.
Plod ove sorte je krupan do vrlo krupan, teži od 180-250g,
izduženog je oblika. Pokožica kruške je debela isprskana
svijetlim točkicama. Meso je vrlo sočno, siromašno je
kiselinama a bogato šećerima.
Kruška kaluđerka dobro se prilagođava različitim uvjetima
sredine.
Ova kruška ima mladice koje rastu povijeno, dok je stablo bujno,
oblika piramidalne krune. Spada u srednje rane sorte.
Velika Kaluđerka je žuto zelenkasta kruška s
blagim crvenilom kada sazori, zimska sorta, izuzetnog aromatičnog
okusa.
Često se uzduž ploda kaluđerke proteže smeđa crta.
Kruška kaluđerkaotporna je na mraz,
sušu i štetnike, ali osjetljiva je na krastavost i
plodovi joj lako otpadaju.
U našim krajevima kruška kaluđerka je dosta
raširena upravo zbog veličine ploda i velikih prinosa. Kod nas
možemo naići na mnoga stabla kruške kaluđerke.
Kruške su veoma učinkovita za snižavanje tlaka, zbog djelovanja antioksidansa glutationa koji smanjuje i rizik od moždanog udara. Sadrže i mineral bor koji ima sposobnost da zadrži kalcij te tako snižava rizik od osteoporoze. Sok kruške je odličan izvor energije pa je dobar za dijabetičare.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!