Cijepljenje trešnje je oblik vegetativnog
razmnožavanja, odnosno operacija je to kalemljenja kojom
se dio biljke prenosi na dio biljke zvan podloga
Cijepljenje trešnje se radi s ciljem da
međusobno srastu u novi organizam.
Za podlogu se uvijek uzima onaj dio biljke koji nosi korijen,a za
plemku dio plemenite sorte koju želimo uzgajati.
Cijepljenje trešnje ima za cilj da nam donosi plodove istih svojstava kao i stablo s kojeg je plemka uzeta.
Pojedine voćne vrste se mogu cijepiti samo na podloge iste vrste, dok se neke druge vrste mogu kalemiti i na podloge druge vrste.
Cijepljenje trešnje se može raditi na rašeljki ili trešnji,
višnju na trešnji, rašeljki i višnji.
Najčešće ipak cijepimo sorte voćaka na podloge iste
vrste,odnosno,jabuku na jabuku,krušku na krušku,šljivu na šljivu,
trešnju na trešnju.
Za cijepljenje trešnje u proljeće, prije početka
vegetacije, plemke treba uzeti u jesen, nakon opadanja lišća, jer
tada sadrže najviše rezervnih organskih hraniva.
Tijekom zime plemke se čuvaju u vlažnom pijesku,u prostoriji gdje
se može održavati temperatura od 0 do 3 stupnja.
Osnovni pribor za cijepljenje jest nož i vezivo, a za cijepljenje
osobito debljih i debljim granama još je potrebna voćarska
pila,nož i voćarski vosak,kojim se obavezno premazuju rane.
Za cijepljenje trešnje trebate uzeti jednogodišnje
grančice te ih rezati na isječke sa samo jednim pupom i
odložiti u hladnjak na temperaturu od 0 ºC do + 1.5 ºC. To treba
raditi pažljivo uzimajući samo središnji dio lanjske
jednogodišnje grančice. Duljina grančice ispod pupa neka bude
minimalno 4-5, a iznad pupa 1-2 cm.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!