Najopasnija bolest vinove loze peronospora, stigla je u Europu
davno na američkim Vitis vrstama.
Peronospora napada sve zelene dijelove loze, a prvi simptomi se
javljaju na listovima bliže tlu. A u nastavku ćemo pokušati
odgovoriti na pitanje koji su uvjeti za razvoj
peronospore.
Na listovima se prvo primijete tzv. „uljne mrlje“ koje
prelaze u smeđe tkivo koje se postepeno suši, dok je na donjoj
strani lista vidljiva bijela sporulacija.
Peronospora napada cvat koji se suši, uz vidljivu bijelu prevlaku
koju lako zamijenimo s pepelnicom.
Nakon cvatnje i zametanja bobica plamenjača se može razviti i na
grozdu koji se djelomično ili u potpunosti osuši kod jačeg
napada.
Uvjeti za razvoj peronospore su idealni ako
temperatura zraka raste, a pod uvjetom da ima dovoljno oborina,
pa tako i vrijeme od infekcije do vidljivih simptoma postaje
kraće (4-5 dana).
Uvjeti za razvoj peronospore i infekcije se smanjuju kada nastupi
sušno razdoblje i temperature pređu 30°C i obično tada i
prestaju, dakle, negdje sredinom ljeta.
Uvjeti za razvoj peronospore - Primarna
infekcija
Temperatura tla od 8°C što odgovara otprilike temperaturi zraka
od 10-11°C u meteorološkoj postaji.
Da je tijekom dva dana palo barem 10mm kiše i da ima zrelih
zoospora u vinogradu.
Da listovi imaju barem 4-5 cm u promjeru. To je otprilike
istodobno kada su mladice 10 - 15 cm visine. Na manjim listovima
puči ne funkcioniraju pa ne može doći do infekcije.
Ovi su uvjeti u kontinentalnom dijelu Hrvatske zadovoljeni
između 10. i 20. svibnja u prosjeku uz moguća odstupanja u odnosu
na vremenske prilike.
Uvjeti za razvoj peronospore - Sekundarna
infekcija
Temperatura zraka viša od 10°C te da su zeleni organi vinove loze
vlažni dva ili više sati ( kiša, rosa, magla ), ili da padne 10
mm kiše u 2 - 3 dana.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!