U prethodnim smo člancima govorili o vrstama i uzgoju pšenice a
ovdje ćemo pojasniti pojam klijanje
pšenice.
Već smo rekli da je pšenica kultura kontinentalne
klime.
Najpovoljnija temperatura za klijanje pšenice te njeno nicanje
jest 14 - 20 °C i pri toj temperaturi pšenica niče za 5 - 7
dana.
Pri temperaturi od 7 do 8 °C, pšenica niče za 17 - 20 dana, a pri
nižim temperaturama klijanje pšenice i nicanje još je sporije.
Pšenica se dijeli se na ozime i jare forme, a ozima pšenica ima
određene zahtjeve prema uvjetima vanjske okoline i ako ti uvjeti
nisu ispunjeni ona neće dati plod.
Zato je vrlo važno dobro poznavati klijanje
pšenice. Zrno pšenice za klijanje treba vode oko
46-48%.
Faze koje biljka pšenice prolazi: bubrenje i klijanje, nicanje, ukorjenjivanje, busanje, vlatanje, klasanje, cvjetanje i oplodnja, formiranje, nalijevanje i sazrijevanje zrna.
Klijanje pšenice započinje bubrenjem, a bubrenje sjemena počinje
već kod 0 °C, ali vrlo sporo.
Što je temperatura viša i bubrenje je brže.
Klijanje pšenice je pojava klicinih korjenčića
(3-5) iz sjemena. Osnovni čimbenici klijanja su: voda, kisik i
temperatura (minimum je 2 °C uz sporo klijanje, optimum 12-20
°C).
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!