Koje su sorte stolnog grožđa?
Sorte stolnog grožđa koriste se za konzumiranje u svježem stanju ili prerađenom sušenjem, kandiranjem ili konzerviranjem.
Neke sorte stolnog grožđa mogu se čak koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje namjene. Naime, takve sorte imaju puno manje šećera nego vinske sorte, krupnije su bobice i imaju više mesa. One također zahtijevaju i drukčiju tehnologiju uzgoja i njege te više ručnog rada.
Kod stolnih sorti danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće razni oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom. Sve to čini tehnologiju proizvodnje stolnog grožđa potpuno nespojivom s uzgojem vinskih sorti, zato je i proizvodnja stolnog grožđa danas postala strogo specijalizirana djelatnost.
U nastavku donosimo sorte stolnog grožđa:
RANE SORTE: Čabski biser bijeli, Primus bijeli, Primiera bijela,
Volta crna, Perlette bijela, Prima bijela, Aurora bijela, Flame
Seedless crveni, Sugraone bijeli, Exotic crni, Fantasy seedless
crni
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden