Sorte stolnog grožđa koriste se za konzumiranje u svježem stanju ili prerađenom sušenjem, kandiranjem ili konzerviranjem.
Neke sorte stolnog grožđa mogu se čak koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje namjene. Naime, takve sorte imaju puno manje šećera nego vinske sorte, krupnije su bobice i imaju više mesa. One također zahtijevaju i drukčiju tehnologiju uzgoja i njege te više ručnog rada.
Kod stolnih sorti danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće razni oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom. Sve to čini tehnologiju proizvodnje stolnog grožđa potpuno nespojivom s uzgojem vinskih sorti, zato je i proizvodnja stolnog grožđa danas postala strogo specijalizirana djelatnost.
U nastavku donosimo sorte stolnog grožđa:
RANE SORTE: Čabski biser bijeli, Primus bijeli, Primiera bijela,
Volta crna, Perlette bijela, Prima bijela, Aurora bijela, Flame
Seedless crveni, Sugraone bijeli, Exotic crni, Fantasy seedless
crni
SORTE 1. RAZDOBLJA: Cardinal crveni, Kraljica vinograda
bijela, Thompson Seedless bijeli, Concord crni, Niabell crna,
Pance precose bijeli, Delizia di Vaprio bijela, Matilde bijela,
Perlon crveni, Premium Red, Christmas Rose crvena, Red Globe
crveni, Plemenka bijela, Plemenka crvena, Majestic
crveni
SORTE 2. RAZDOBLJA: Muškat Hamburg crni, Alphonse Lavallée
crni, Frankental crni, Sultanina bijela, Michelle Paglieri crna,
Ruby Seedless crvena, Black Globe crni, Maria Pirovano bijela,
Suavis crvena, Muškat DAdda crni, Black Rose crna
SORTE 3. RAZDOBLJA: Afus Ali bijeli, Italia bijela, Autumn
Royal crni, Holiday crveni, Crimson Seedless crveni,
SORTE 4. RAZDOBLJA: Gros Vert bijeli, Servant bijeli, Muškat
Aleksandrijski bijeli, Olivette crna, Calmeria bijela, Emperor
crveni, Flame Tokay crveni, Zimsko bijelo, Valandovski drenak
crveni, Krivalja bijela, Emperatriz crvena, Queen crvena, Rouge
crveni
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!