Riža je žitarica iz porodice trava raširen pretežno po tropskim i sutropskim predjelima Azije i Afrike. Pripada botanički među širokolisne trave. Jednogodišnja je biljka, naraste do 1.8 m visoko. U nastavku saznajte koje su najpoznatije vrste riža.
Arborio riža: Ova popularna vrsta talijanske riže koristi se za rižoto. Svako, srednje veliko zrno ima bijelo “oko” koje ostaje čvrsto kada se zagrize, dok ostatak zrna postaje mekan i daje kremastu teksturu jelu. Nekada se ova vrsta riže uzgajala samo u Italiji, ali danas se uzgaja u Kaliforniji i Teksasu.
Basmati riža: Nekima poznata kao “popcorn riža”, ova vrsta dugog zrna veoma je cijenjena zbog svog mirisa, okusa i izgleda. Prava basmati riža uzgaja se u Indiji i Pakistanu, iako su mnogi hibridi uzgajani i u drugim dijelovima svijeta, kao što je npr. texmati u Teksasu.
Crna riža: Postoji crna riža kratkog i srednjeg zrna i uglavnom se uzgaja u Južnoj Aziji, te u ograničenim količinama u Kaliforniji. Boju dobija od crne mekinje koja okružuje jezgro. Kada se skuha, ova riža može postati ljubičasta, a mekinja daje boju bijelom jezgru u unutrašnjosti.
Smeđa riža: Ova vrsta riže ima orašast okus. Sadrži vitamine, minerale i vlakna i potrebno je više vremena da bi se skuhala.
Jasmin riža: Omiljena tajlandska riža koja u sebi ima više amilopektina ili ljepljivog škroba od ostalih vrsta dugog zrna, pa je vlažna i mehka. Uzgaja se u Aziji i SAD-u.
Crvena riža: Ova aromatična riža sa crvenkasto-smeđom mekinjom ima orašast okus i odlična je u kombinaciji sa svinjskim mesom.
Sushi riža: Sushi je riža kratkog zrna, ljepljiva i glatka. Uzgaja se u Aziji i Kaliforniji.
Sada znate koje su najpoznatije vrste riža.