Prema vremenu sazrijevanja razlikujemo
• ljetne ili rane sorte jabuka,
• srednje rane ili jesenske,
• te kasne ili zimske jabuka
Zajednička osobina ranih sorti jabuka je sočan plod koji
se konzumira odmah poslije berbe.
Druga polovica srpnja i kolovoz je vrijeme kad beremo rane sorte
jabuka.
Broj ranih sorti jabuka je općenito velik, a sve se više, u
posljednje vrijeme, pojavljuju nove sorte ranih jabuka koje
su ili otporne na fuzikladij ili barem tolerantne na njega.
Te rane sorte jabuka su: william's pride, nela, collina,
ametyst, piros, sunrise, sansa i druge.
Sortiment ranih sorti jabuka u voćnjacima uglavnom predstavljaju sljedeće sorte: julayred, jerseymac, vista bella, summerred, delcorf (delbarestivale) i james grieve.
Plodovi ranih sorti jabuka su zreli za konzumaciju već na stablu, što znači da je njihova tehnološka zrelost je istovremeno i užitna zrelost.
Rane sorte jabuka za razliku od jesenskih i zimskih često nemaju velikog gospodarskog značenja, a uzrok tome je upravo njihova loša skladišna sposobnost. Za prodaju su zanimljive jedino zbog te svoje "ranosti", pa zbog veće potražnje za prvim svježim jabukama u to vrijeme dosežu relativno visoke cijene.
Na kraju moramo konstatirati da se Hrvatskoj, na žalost, preko
50% potražnje za jabukama tijekom turističke sezone, a zbog
nedostatka ranih sorti jabuka, prodaju prijevremeno uzgojene
jesenske i zimske sorte jabuka, čak i one bez imalo okusa i
boje.
Sve to predstavlja antipropagandu za potrošnju jabuka, umjesto da
se potiče proizvodnja rane sorte jabuka.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!